Légy önkéntes - általános tájékoztató a felkészítésről
Légy önkéntes!

Csapatunk minden tagja egy 20 órás felkészítő programon vesz részt, hogy megismerje szervezetünket, céljainkat, küldetésünket.
Olvasd el, mit mondanak önkénteseink!
A közösségi és képzési koordinátor egy-egy területen a központ támogatásával szervezi meg a családok támogatását, a közösség építését.
A családsegítő önkéntesek heti rendszerességgel támogatják a kisgyerekes családokat.
Közösségfejlesztő önkénteseink programok, klubok, előadások szervezésében vesznek részt, segítik a szolgálatok szervezését, kommunikációját, fejlesztését.
A helyi szolgálatok listáját ide kattintva találod meg.
A 2022. tavasszal induló önkéntes felkészítő programok részletes időrendjét itt találod

Közösségi és képzési koordinátor

Milyen feladatra hívunk?

A koordinátorok alapítványunk és csapatunk szakmai és módszertani támogatásával szervezik meg és irányítják saját településükön a kisgyerekes családok helyi segítését, valójában ők az OSA hálózatának motorjai. Feladatod lesz az önkéntesek toborzása, felkészítése, az aktív önkéntesek csapatának irányítása, kapcsolattartás a családokkal és emellett támogatunk abban, hogy saját elképzeléseidet is megvalósítsd a helyi igényeken alapuló közösségi programok és együttműködések terén.

Légy önkéntes - általános tájékoztató a felkészítésről

Ha fontos a számodra a közösségi aktivitás, a környezeted "szervezése", el tudod magad képzelni szervezési és/vagy tréneri, képzői pályán, ennél jobb helyet nem találsz!
A közösségi és képzési koordinátorok 90 órás, ingyenes hibrid (online és személyes) felkészítésen sajátítják el azokat a kompetenciákat, amik lehetővé teszik, hogy motiváltan, elkötelezetten és sikeresen vegyenek részt helyi önkéntes közösségek kialakításában, vezetésében.
Az első 20 óra a szervezet és az önkéntesség megismerésére irányul, a következő blokk pedig a koordinátor felkészítés 70 órában. Ez egy olyan komplex program, amely során többféle készséget, kompetenciát sajátíthatsz el ami felkészít egy kisebb közösség szervezésére.
A közösségi és képzési koordinátorrá válás feltételei:
- a 20 + 70 órás workshopon való részvétel, 10% megengedett hiányzással
- önkénteseket felkészítő bemutató a csoportban
A felkészítés sikeres elvégzése után alkalmassá válsz a helyi szolgálatok vezetésére, a továbbiakban folyamatos továbbképzéssel és esetmegbeszélő csoportokon részvétellel segítünk!
A felkészítést folyamatosan indítjuk, jelentkezz!
Az induló felkészítésekről és workshopokról a Facebookon és a jelentkezési lapon is kaphatsz információt!

A workshop tematikája

 • Online témák:
 • Személyes küldetés: önismeret, motiváció;
 • Asszertivitás, együttműködő kommunikáció;
 • Tréneri készségek, prezentáció technika;
 • Projektmenedzsment, programszervezés;
 • Közösségépítés, networking.
 • A bentlakásos workshop (2 x 2 nap) témái:
 • tréneri technikák a gyakorlatban;
 • családok jellegzetességei, rendszerszemlélet;
 • szociális segítő rendszer;
 • önkénteseket felkészítő bemutatók a résztvevőktől.


Az online workshop 8-10 héten keresztül kerül megszervezésre. Ezt követően 1 x 4 vagy 2 x 2 napos bentlakásos tréningen összegzitek majd a tanultakat, gyakoroljátok, erősítitek a helyi szolgálatok vezetéséhez, az önkéntesek felkészítéséhez szükséges kompetenciákat, a szervezői, csoport vezetői készségeket és a szakmai felkészülés mellett megismeritek egymást, ami a jövőben is fontos erőforrás lesz számotokra a munkátok során.



A felkészítés anyagát az alapítvány szakmai hátterét adó Semmelweis Egyetem Magatartástudományi ill. Mentálhigiéné Intézeteinek oktatói állították össze a Home-Start Policy and Practice Guide alapján és két képzett tréningvezetőnk, tapasztalt koordinátorunk tartja.
Az elsajátított anyag lehetővé teszi, hogy életed egyéb területén is hasznosítsd a kommunikációhoz, projektmenedzsmenthez, képzésekhez, szervezéshez, vezetői képességekhez kapcsolódó kompetenciákat. A jövőben akár a munkavállalási lehetőség is szóba jöhet.

Közösségi és közösségfejlesztő önkéntes

Közösség

Közösségi, családi és gyerekprogramok segítenek abban, hogy egy-egy településen a kisgyerekes családok jobban érezzék magukat.
Ha szeretsz szervezni, gyerekekkel foglakozni, vagy van olyan egyéb tudásod, amivel szívesen hozzájárulsz a közösség épüléséhez, közöttünk a helyed!

Önkéntes felkészítés

ÖNKÉNTES FELKÉSZÍTÉS
Várunk, ha szívesen szervezel programokat családoknak, gyerekeknek, részt veszel a szervezet kommunikációjának, arculatának tervezésében.
Ha szívesen csatlakozol hozzánk, egy 20 órás hibrid felkészítésen, - online (2-3 alkalom) és személyes (egy egész vagy egy fél nap Budapesten vagy a helyi szolgálatnál) - ismered meg a szervezetet, az önkéntességet, fókuszálva arra is, mi motivál téged, mitől érzed majd jól magad a csapatunkban.

Családsegítő önkéntes

Egy új emberi kapcsolatot ajánlunk fel azoknak a családoknak, akik bizalommal fordulnak hozzánk és kérik segítségünket. Minden szülő maga határozza meg, hogy mire van a legnagyobb szüksége ahhoz, hogy az otthon eltöltött évek ne fásultan, unalmasan teljenek, hanem örömtelik legyenek.
Önkénteseink szülői tapasztalataikra támaszkodnak, és általában 3-9 hónapon keresztül, heti egy alkalommal a saját otthonukban látogatják a családokat, ahol legalább egy iskolás kor alatti gyermeket nevelnek.
Gyakorlati segítséget nyújtanak, (pl. közös játék, közös házimunka, hivatalos ügyek közös intézése, közös séta, stb.) és baráti támogatást adnak. Az együttműködés célja a szülők megerősítése saját szülői szerepükben. A tapasztalat és a barátság mellett elsősorban derűt szeretnénk vinni a családok életébe.Segítő szolgálatunk célja megelőzni a komolyabb problémák kialakulását.
A családsegítő önkéntesek részt vesznek a 20 órás közösségi önkéntes felkészítésen, majd ezt követően egy 20-30 órás workshopon a helyi szolgálatnál, ahol elsajátítják azokat az eszközöket és elveket, amik segítenek abban, hogy a családok valódi erőforrásként támaszkodhassanak rájuk, és átmeneti nehézségeikre megoldást találjanak.
Ha szívesen csatlakozol, nézd meg hol találsz működő szolgálatokat, és jelentkezz!
Ha még nem működik a lakóhelyeden Otthon Segítünk Szolgálat, jelentkezz közösségi és képzési koordinátornak, és együtt létrehozzuk!

Sziporkák
Mit mondanak az önkéntesek...

„Jelen vagyunk mások életében pont abban a kritikus pillanatban, amikor szükséges. Sokszor csak egy kis impulzust, apró lökést kell adni a megtorpant, tanácstalan helyzetben lévő embertársunknak, aztán ő megy tovább a maga útján. Azt szeretném, ha a segítségemmel jobban éreznék magukat. Szeretnék az életükbe több örömöt vinni, amiben nélkülem kevésbé lenne részük.”

„Az Otthon Segítünk csoport különleges kötődés. Ők a SEGÍTŐK társasága. Óriási lehetőség sok új embert megismerni, új helyzetekbe kerülni, megoldani rutin- és extrém feladatokat, és közösen megbeszélni azok tanulságait. A képzés időszaka feledhetetlen, a legkedvesebb emlékeim egyike. Ami feladatot hoz az élet, azt teszem.”

„Néha kialszik bennünk a fény, de aztán újra felgyúl, ha találkozunk egy másik emberi lénnyel. Mindannyian óriási hálával tartozunk azoknak, akik képesek újból felgyújtani ezt a belső fényt.”(Albert Schweitzer) Most már én is tudom: A válasz a cselekvésben van. A külső fény nem lobbantja lángra.”

„Többen vagyunk, akik a kicsiben is meglátjuk a szépet.”

„Mindig van olyan ember, akinek segítségre van szüksége. Mindig van olyan ember, aki szívesen segít másokon. Nekik kell a megfelelő helyen és időben találkozniuk. Alapítványunk ezeket az igényeket egyezteti össze. Bizonyíték vagyunk arra, hogy a 21. századi, pénzre épülő kultúrában igenis van még segítőkészség, szívből jövő megértés és emberi összetartás. Még mindig vannak, akik kevés szabadidejüket szívesen megosztják másokkal. Az élettapasztalat nem kerül semmibe, de nagy tanulság. Kölcsönösen gazdagodunk mindketten.”

„Úgy érzem minden családnál, minden helyzetben más és más a feladat, ennek kell megfelelnie az önkéntesnek. Ettől szép ez a munka! Jó érzékkel kell megtalálni azt a területet, ahol finom tapintattal segíthetünk, ahol bekapcsolódhatunk a család életébe. Nem szabad se többet, se kevesebbet segíteni, mint amit el tudnak fogadni. Fontos, hogy csak annyit adjunk önmagunkból, amennyit kérnek, de igyekezzünk lehetőséget adni az igények bővítésére.”

„Egy kiegyensúlyozott, derűs, helyén lévő anya, hatással van az egész család működésére, a pár kapcsolatára, a gyerek(ek) kiegyensúlyozott, boldog gyerekkorára, és mentálisan egészséges palánták cseperednek. Ebben szeretnénk segíteni nekik.”

„Abban segítünk, hogy minden család megtalálja a saját egyéni megoldását a helyzetére. Sajnos, egyre több az egyszülős család, ahol fokozottabban van szükség külső segítségre, hogy a szülő tudjon kihez fordulni a gondolataival segítségért, tanácsért, és meghallgatásért.”

„Valaki segítséget kér, mert az útja rögössé vált, esetleg már-már járhatatlan. Én pedig egy kis szakaszon mellé állok, együtt egyengetjük az utat több-kevesebb sikerrel, és észrevesszük, hogy mindkettőnk útja alakul, simább lesz. Nem autópályát építünk, sokszor meg kell elégednünk azzal, ha sikerül egy-egy kátyút betömnünk. A lényeg, hogy érezzük, számíthatunk egymásra, örülünk egymás társaságának, és ebből csak jó kerekedhet ki.”

„Elfogadóbb lettem, másképpen látom a világot. Az alapítványnál tanult szemléletet tudom minden más téren is alkalmazni. Na és persze többet használom a számítógépet, jobban beosztom a szabadidőmet, sok értékes, lelkes, ötletes embert ismertem meg, új kapcsolatokra, nem-várt ismeretségekre tettem szert.”

„Jó érzés kisgyermekek közelében tölteni heti néhány órát. Ha tud az ember segíteni problémák megoldásában másoknak, az igen pozitív dolog. Idős nyugdíjas is érezheti magát hasznosnak.”

„Nem kötelező, de meghatározott feltételek mellett kell végezni, tehát megfelelő felelősséggel. Vannak betartandó korlátok, amit érdemes figyelembe vennünk!”

Kapcsolat
Cím
 • 1074 Budapest,
 • Szövetség utca 43.
 • Időpont egyeztetéssel

Adószám
 • 18468414-1-42
 • Bankszámla
  16200106-11511205 

Created with Mobirise ‌

HTML Website Builder